c4
مترجم: ایمان بیخوف تربتی
۱-مأموریت یونسکو
۱٫ اساسنامهی یونسکو، از منظر مسئولیتهای اساسی خود که میباید از طریق همکاری بینالمللی و تقاضای رو به رشد برای خدمات سازمان در حوزههای ذیصلاحش ـ شامل آموزش و پرورش، علوم طبیعی، علوم انسانی و اجتماعی، فرهنگ، ارتباطات و اطلاعات ـ دنبال شود، با گذشت شصت سال از زمان تصویب آن، همچنان مناسبت دارد. اهدافی که یونسکو برای نیل بدانها تأسیس گردید، معتبر باقیماندهاند، هرچند زمینهای که در آن مأموریت اساسنامهای به پیش برده شده است، و متعاقب آن اولویتهای عمل، مدام در معرض تغییر و تحول هستند. روندهای خاصی که تنها در زمان تأسیس سازمان در حال پیدایش بودند، از آن زمان تاکنون برجستهتر گشتهاند، درحالیکه دیگر روندها دستخوش دگرگونی شدهاند. این بینش که در مقدمهی اساسنامه برای برساختن ایدهی دفاع از صلح در اذهان انسانها بیان شده است، در زمرهی اهم کوششهای سازمان باقی میماند. یونسکو در جهتگیری استراتژیک خود میباید بدون مضایقه در صدد خلق فرهنگ صلح و توسعه و تعمیق درک متقابل، مصالحه و گفتگو برآید.
۲. اصول و ارزشها: یونسکو، جایگاهی برای شنیده شدن دیدگاهها فراهم میآورد، که میتوان از آن جایگاه بر مبنای اصل برابری میان کشورهای عضو، دربارهی چالشهای جهانیِ پیشاروی انسانیت سخن گفت. سازمان یونسکو که بر مبنای اصولی چون عمومیت، تنوع و شأن بنیان نهاده شده است، اقداماتش بهوسیلهی مجموعهای از ارزشهای عموماً مشترک، هدایت شده و شکل میپذیرد، ارزشهایی که عبارتاند از: عدالت، همبستگی، تساهل، تشریک، برابری، احترام به حقوق بشر، از جمله حقوق زنان و تنوع فرهنگی، کثرتگرایی و اصول دموکراتیک.
۳٫ بیانیهی مأموریت: یونسکو در راستای انجام مأموریت خود، دائماً در صدد تقویت حمایت متقابل از ارکان صلح، توسعهی پایدار و حقوق بشر بوده و به ریشهکن کردن فقر و ترویج گفتگوی میان تمدنها و فرهنگها، یاری میرساند. بیانیهی مأموریت، که در کادر ذیل آمده است، این جهتگیری استراتژیک یونسکو را به دست میدهد: