c4

مترجم:  ایمان بی‌خوف تربتی

۱-مأموریت یونسکو

۱٫      اساس‌نامه‌ی یونسکو، از منظر مسئولیت‌­های اساسی خود که می­‌باید از طریق همکاری بین‌المللی و تقاضای رو به رشد برای خدمات سازمان در حوزه­‌های ذی­‌صلاحش ـ شامل آموزش و پرورش، علوم طبیعی، علوم انسانی و اجتماعی، فرهنگ، ارتباطات و اطلاعات ـ دنبال شود، با گذشت شصت سال از زمان تصویب آن، هم­چنان مناسبت دارد. اهدافی که یونسکو برای نیل بدان­‌ها تأسیس گردید، معتبر باقی‌مانده‌اند، هرچند زمینه‌­ای که در آن مأموریت اساس‌نامه‌ای به پیش برده شده است، و متعاقب آن اولویت‌های عمل، مدام در معرض تغییر و تحول هستند. روندهای خاصی که تنها در زمان تأسیس سازمان در حال پیدایش بودند، از آن زمان تاکنون برجسته­‌تر گشته­‌اند، درحالی‌که دیگر روندها دستخوش دگرگونی شده‌­اند. این بینش که در مقدمه­‌ی اساسنامه برای  برساختن ایده‌­ی دفاع از صلح در اذهان انسان‌ها بیان شده است، در زمره‌­ی اهم کوشش‌های سازمان باقی می‌­ماند. یونسکو در جهت­‌گیری استراتژیک خود می­‌باید بدون مضایقه در صدد خلق فرهنگ صلح و توسعه و تعمیق درک متقابل، مصالحه و گفتگو برآید.

 

۲.      اصول و ارزش‌ها: یونسکو، جایگاهی برای شنیده شدن دیدگا‌‌ه‌­ها فراهم می‌­آورد، که می‌­توان از آن جایگاه بر مبنای اصل برابری میان کشورهای عضو، درباره‌ی چالش­های جهانیِ پیشاروی انسانیت سخن گفت. سازمان یونسکو که بر مبنای اصولی چون عمومیت، تنوع و شأن بنیان نهاده شده است، اقداماتش به‌وسیله‌ی مجموعه­ای از ارزش­‌های عموماً مشترک، هدایت شده و شکل می­‌پذیرد، ارزش­‌هایی که عبارت‌اند از: عدالت، همبستگی، تساهل، تشریک، برابری، احترام به حقوق بشر، از جمله حقوق زنان و تنوع فرهنگی، کثرت‌گرایی و اصول دموکراتیک.

۳٫      بیانیه‌­ی مأموریت: یونسکو در راستای انجام مأموریت خود، دائماً در صدد تقویت حمایت متقابل از ارکان صلح، توسعه‌­ی پایدار و حقوق بشر بوده و به ریشه‌­کن کردن فقر و ترویج گفتگوی میان تمدن­ها و فرهنگ­‌ها، یاری می­رساند. بیانیه‌­ی مأموریت، که در کادر ذیل آمده است، این جهت­‌گیری استراتژیک یونسکو را به دست می­‌دهد: