باد تغییر در نواختن نیانبان
بهروز وجدانی*- نی انبان یکی از سازهای قدیمی ایران است که بیشتر در مناطق جنوبی و ساحلی از جمله هرمزگان ( با مرکزیت بندرعباس ) ، بوشهر و خوزستان رواج دارد.
این ساز به سبب اینکه صدای دلنشین و پر حجمی دارد معمولا در جشن ها برگزاری شادیانه ها و مراسم و جشن های شادی آفرین که در فضای باز و بیرون از خانه اجرا میشود.
به سبب حضور جمعیت زیاد در این جشن ها معمولا مردم و بویژه جوانان با نوای دلنشین این ساز پایکوبی میکنند و به شادی مجلس می افزایند.
نی انبان تا کنون توانسته به میزان زیادی در حفظ و انتقال میراث زنده موسیقایی مناطق رواج خود نقش ایفاکند و کاربردهای فرهنگی و اجتماعی مهمی داشته باشد .
در دودهه اخیر بانوان و بویژه دختران جوانی که پدرشان این ساز را مینوازند و محیط مناسبی را برای آموزش دختران خود فراهم کرده اند تمایل زیادی با فراگیری نی انبان پیداکرده اند و در کلاس های خانگی و خصوصی اقدام به آموزش دختران نمایند .
به سبب تشویق مردم و علاقمندی عموم مردم این ساز که در صدها سال گذشته صرفا توسط مردان نواخته میشده در حال حاضر نوازنده زن هم پیداکرده که در جشنواره های رسمی محلی و منطقه ای شرکت کرده و مورد تشویق شرکت کنندگان نیز قرار گرفته اند .
به گفته خانم ” لیانا شریفیان نوازنده جوان نی انبان که نواختن این ساز را درخانه از پدرش آموخته است ) نواختن ساز زن و مرد نمی شناسد و هیچ سازی ویژه مردان نیست .در حال حاضر دختران جوان زیادی در منطقه بوشهر و دیگر مناطق رواج این ساز تمایل به نواختن نی انبان پیداکرده اند.