مهارت ساخت و راندن لنج در خلیج فارس

مهارت ساخت و راندن لنج در خلیج فارس

نام عنصر مهارت ساخت و راندن لنج در خلیج فارس
کشور ایران
سال ثبت ۲۰۱۱
توضیحات مختصر

قایق‌های ایرانی لنج به طور سنتی و  دست ساز ساخته می‌شوند و ساکنان سواحل شمالی خلیج فارس برای سفرهای دریایی، تجارت، ماهیگیری و غواصی مروارید از آن‌ها استفاده می‌کنند. دانش سنتی پیرامون لنج‌ها شامل ادبیات شفاهی، هنرهای نمایشی و جشنواره‌ها، علاوه بر تکنیک‌های قایقرانی و اصطلاحات و پیش‌بینی آب و هوا است که از نزدیک با قایقرانی ارتباط دارد؛ و همچنین مهارت‌های ساخت قایق‌های چوبی. دانش لنج‌سواری به طور سنتی از پدر به پسر منتقل می‌شود. دریانوردان ایرانی می‌توانند موقعیت و جهت کشتی را با توجه به موقعیت خورشید، ماه و ستارگان تعیین کنند. آن‌ها از فرمول های ویژه‌ای برای محاسبه طول و عرض جغرافیایی و همچنین عمق آب استفاده می‌کنند. به هر باد نامی داده شده که همراه با رنگ آب یا ارتفاع موج برای فهم و پیش بینی آب و هوا استفاده می‌شود. موسیقی و ریتم‌های خاص نیز بخش‌های جدا نشدنی قایقرانی در خلیج فارس را تشکیل می‌دهد. ملوانان هنگام کار آوازهای خاصی می‌خوانند.

امروزه، جمعیت لنج‌سواران و آگاهان به دانش آن اندک شده و عمده افراد باقی مانده را کهن سالان تشکیل می‌دهند. لنج‌های چوبی با لنج‌های ارزان قیمت فایبرگلاس جایگزین شده و کارگاه‌های ساخت لنج چوبی به تعمیرگاه لنج‌های قدیمی تبدیل شده. فلسفه، پیشینه آیینی، فرهنگ و دانش سنتی قایقرانی در خلیج فارس به تدریج در حال محو شدن است. اگرچه برخی از مراسم مربوط به آن هنوز هم در برخی مناطق در حال اجراست.

حوزه‌های میراث فرهنگی ناملموس هنر‌های اجرایی/ سنت‌ها و بیان‌های شفاهی/ صنعت‌گری سنتی/ کنش‌های اجتماعی، آیین‌ها و رویداد‌های جشنی/ دانش‌ها و کنش‌هایی که به طبیعت و جهان معطوف‌اند
تهدید‌ها پیر شدن صاحبان مهارت/ کاهش علاقه جوانان/ کمبود مهارت آموزان/ درآمد ناکافی/ کارخانه‌ای شدن محصولات/ از بین رفتن دانش/ از دست دادن اهمیت کار/ کاهش تمرین و انجام/ کاهش شاخه‌ها/ افزایش فناوری‌های مدرن و جدید
SDGs تضمین کیفیت آموزش فراگیر و عادلانه و ایجاد فرصت های یادگیری مادام العمر برای همه(۴)/ تضمین دسترسی به انرژی ارزان قیمت، قابل اعتماد، پایدار و مدرن برای همه(۷)/ ترویج رشد فراگیر و پایدار اقتصادی، اشتغال کامل و مولد و شغل مناسب برای همه(۸)/ تضمین الگوی تولید و مصرف پایدار(۱۲)/ اقدام فوری برای مبارزه با تغییرات آب و هوا و اثرات آن(۱۳)/ رویج جوامع صلح طلب و فراگیر برای توسعه پایدار(۱۶)
لینک دسترسی لینک پرونده به Ich