نام عنصر |
فرهنگ و پخت نانهای تخت: لواش، کتیرما، جوبکا، یوفکا |
کشور |
قرقیزستان |
سال ثبت |
۲۰۱۶ |
توضیحات مختصر |
فرهنگ تهیه و به اشتراک گذاری نان تخت در کشورهای آذربایجان، ایران، قزاقستان، قرقیزستان و ترکیه جنبههای اجتماعی دارد و باعث شده تا به عنوان یک سنت در وسعت جهانی ادامه یابد. برای تهیه نان (لواش، کاتیرما، ژوپکا یا یوفکا) حداقل سه نفر لازم است که اغلب خانواده هستند و هرکدام در تهیه و پخت آن نقش دارند. در مناطق روستایی، همسایگان با هم درمراحل کار و پخت شرکت میکنند. نانواییهای سنتی نیز آن را با استفاده از تنور ، ساج یا کازان میپزند. علاوه بر وعدههای غذایی معمولی، نان تخت در عروسیها، تولدها، مراسم خاکسپاری، تعطیلات مختلف و هنگام نماز استفاده و مصرف میشود. در آذربایجان و ایران، آن را به دوش عروس میاندازند یا روی سر او خرد میکنند تا برای زوج آرزوی سعادت کند، در حالی که در ترکیه به همسایگان زن و شوهر داده میشود. در قزاقستان اعتقاد بر این است که در مراسم تشییع جنازه، نان باید برای محافظت از متوفی تهیه شود و در قرقیزستان تقسیم نان زندگی پس از مرگ بهتری را برای فرد متوفی فراهم میکند. این عمل، با مشارکت در خانوادهها و از استاد به شاگرد منتقل میشود. این فرایند، بیانگر مهماننوازی، همبستگی و اعتقادات خاصی است که نمادی از ریشههای مشترک فرهنگی بین جوامع است. |
حوزههای میراث فرهنگی ناملموس |
دانش و کنشهایی که به جهان معطوفاند/ کنشهای اجتماعی، آیینها، جشنها/ سنتها و بیانهای شفاهی |
تهدیدها |
__________________ |
SDGs |
پایان دادن به فقر در تمامی اشکال آن در همه جا(۱)/ پایان دادن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و بهبود تغذیه و ترویج کشاورزی پایدار(۲)/ تضمین کیفیت آموزش فراگیر و عادلانه و ایجاد فرصت های یادگیری مادام العمر برای همه(۴)/ ترویج جوامع صلح طلب و فراگیر برای توسعه پایدار(۱۶) |
لینک دسترسی |
https://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181 |
تصویر عنصر |
|