رونمایی از آلبوم موسیقی جان فزا

مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی (مرکز میراث ناملموس تهران)، با همکاری دفتر منطقه‌ای یونسکو در ایران، در راستای پاسداری از گنجینه‌‌ی عناصر میراث فرهنگی ناملموس ایران، مراسمی را با موضوع

رونمایی از آلبوم موسیقی «جان‌فزا» در محل کاخ موزه ملت از مجموعه‌ی فرهنگی-تاریخی سعدآباد، برگزار کرد. این مراسم که در ۱۵ بهمن‌ ماه ۱۳۹۴ و با همکاری آموزشگاه موسیقی صفا انجام شد، تلاشی بود در ادامه‌ی پروژه‌ی ثبت ردیف موسیقی ایرانی، به عنوان اثری متعلّق به بشریت و معرّف فرهنگ بشری، که در سال ۲۰۰۹ به ثبت جهانی رسیده‌ است.

در ابتدای این مراسم که با حضور جمعی از مدیران، پژوهش‌گران و فعالان عرصه‌ی فرهنگ، نمایندگانی از سفارت‌‌خانه‌های مستقر در تهران و هنرمندان عرصه‌های موسیقی، تئاتر و سینمای ایران برگزار شد، دکتر یوسف منصورزاده، مدیر مجموعه‌ی فرهنگی-تاریخی سعدآباد، ضمن خوش‌آمدگویی به حاضران، توضیحاتی در مورد مسئله‌ی پاسداری از میراث فرهنگی کشور ارائه داد. در ادامه، دکتر یدالله پرمون، رییس مرکز میراث ناملموس تهران، با اشاره به وظیفه‌ی این مرکز در جهت ترویج کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس (کنوانسیون ۲۰۰۳) نزد عموم مردم، و ترغیب مشارکت و همراهی فعال مردم، حاملان، مجریان، و دست‌اندرکاران در برنامه‌های گوناگون پاسدارانه، یادآور شد: «مرکز میراث ناملموس تهران بر آن است تا سیاست معرّفی ردیف موسیقی ایرانی را در جمع عناوین برنامه‌های مستمر خود داشته باشد و مجموعه‌ای از آثار را در حوزه‌ی ردیف موسیقی سنتی ایرانی، با حمایت ویژه از نیروهای جوان، گم‌نام، و پراستعداد برنامه‌ریزی، عملیاتی و تولید نماید. در همین راستا، و در عمل به مفاد پلان مدیریتی پاسدارانه‌ی تعیین‌شده برای ردیف موسیقی ایرانی در پرونده‌ی مربوطه، که بندی از آن به حمایت از ساخت و اجرای برنامه‌های اجرایی گوناگون ناظر است، این مرکز بر آن شد تا با همکاری آموزشگاه موسیقی صفا، فعالیتی را در جمع برنامه‌های سال ۲۰۱۶ خود برنامه‌ریزی و اجرا نماید. این برنامه، همان‌گونه که مشاهده می‌شود، تهیه‌ی آلبومی سنجیده در موضوع ردیف موسیقی ایرانی، با رعایت کلیه‌ی موازین و رویه‌های استاندارد این حوزه بوده است. خالق این اثر، هنرمند گرامی، جناب آقای مهدی فلاح صفا در این زمینه، یعنی در بخش محتوایی، نهایت تلاش و ذوق را مصروف داشته‌اند، تا اثری در حد کمال و پذیرفته تصنیف نمایند.»

دیگر سخنران این مراسم خانم استرکیش لاروش، مدیر دفتر منطقه‌ای و نماینده‌ی یونسکو در تهران، با ابراز خرسندی از همکاری با مرکز میراث ناملموس تهران و حضور در مراسم رونمایی آلبوم “جان‌فزا” ضمن تأکید بر اهمیت این مراسم برای یونسکو، خاطرنشان کرد: «برای شناخت واقعی ماهیت ردیف، سال‌های بسیاری را باید صرف تکرار و تمرین نمود. یک استاد ردیف باید ردیف را به‌صورت کامل جهت اجرای هر بخشی از آن و در هر زمانی یاد بگیرد. این گنجینه‌ی غنی در قلب موسیقی ایرانی نهفته است و هویت ملی و فرهنگی مردم ایران را منعکس می‌کند. به همین دلیل است که ردیف‌های موسیقی ایرانی به فهرست معرف میراث فرهنگی ناملموس بشری یونسکو اضافه شده است.» وی اضافه کرد: «این احتمال خطر وجود دارد که در صورت عدم یاری، عناصر خاصی از میراث فرهنگی ناملموس از بین رفته یا ناپدید شوند و برای آن منظور کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو به دنبال حفاظت از میراث ناملموس بشریت می‌باشد. پاسداری به معنای تثبیت میراث فرهنگی ناملموس به شکل خالص یا اولیه آن نیست. پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس به معنی انتقال دانسته‌ها، مهارت‌ها و تمثال‌هایی است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شوند.»

 در ادامه‌ی این مراسم، دکتر هومان اسعدی، پژوهشگر و مدرس موسیقی و نویسنده‌ی پرونده‌ی ثبت جهانی ردیف موسیقی ایرانی در یونسکو، به اهمیت و جایگاه ردیف در موسیقی ایرانی پرداخت. همچنین دکتر احمد جلالی، سفیر و نماینده‌ی دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو، در سخنان خود، با تأکید بر اهمیت پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس، ردیف موسیقی ایرانی را تجلی این میراث دانست.

در بخش بعدی مراسم، گروه موسیقی صفا به سرپرستی و آهنگسازی مهدی فلاح‌صفا، قطعات آلبوم موسیقی “جان‌فزا” را برای حضار اجرا کردند. پایان‌بخش این مراسم گپ‌وگفت و دیدار اهالی فرهنگ و هنر ایران بود که همراه شد با پذیرایی از حاضران و اهدای آلبوم موسیقی “جان‌فزا” به میهمانان.