پیام بوکووا،دبیر کل یونسکو به مناسبت روز جهانی صلح
پیام خانم ایرینا بوکووا،
دبیر کل یونسکو
به مناسبت روز جهانی صلح
مشارکت برای صلح – درخور برای همه
۲۰۱۵ سپتامبر ۲۱
در سال ۲۰۱۵ ما روز جهانی صلح را همراه با هفتادمین سالروز تأسیس یونسکو جشن میگیریم.
هفتاد سال است که پیام ما تغییری نکرده است. صلح باید در اذهان زنان و مردان، بر مبنای کرامت و حقوق بشر، از طریق همکاری در حوزههای آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات و اطلاعات ساخته شود. گفتگو و انسجام مستحکمترین بنیانهای صلح هستند که در سایه تساوی، احترام و تفاهم متقابل تحقق مییابند.
در شرایط آشفته کنونی که همه جوامع در حال دگرگونی هستند و فرهنگ مورد حمله قرارگرفته است، این پیام هرگز (به اندازه امروز) اهمیت نداشته است. امسال سال سرنوشتسازی برای جهان به حساب میآید، سالی که کشورها یک دستورکار توسعه پایدار جهانی جدید را تدوین خواهند کرد. این دستورکار میبایست سندی برای تحقق صلح از طرق مشارکتی جهانی و مشارکت همه سطوح جامعه باشد. به نظر من امروز هر یک از ما مسئولیتی مشترک برای ایجاد آیندهای بهتر برای همه از طریق استقرار صلح در زندگی روزمره خودمان دارد که باید هر روز به آن عمل کند.
معنای صلح چیزی فراتر از نبود جنگ مسلحانه بین کشورها و در درون کشورها است. کنگره بینالمللی ۱۹۸۹ یونسکو با عنوان صلح در اذهان مردم که در یاموسوکرو برگزار شد بر این مهم به روشنی تأکید داشت که لازمه ترویج فرهنگ صلح ایجاد تفاهم متقابل میان جوامع، گروههای اجتماعی و افراد است. امروز بیش از هر زمان دیگری باید بر کرامت و حقوق بشر به عنوان نقطه شروع تکیه کنیم و گفتگو میبایست ابزار قدرتمند ما در این راستا باشد. دهه بینالمللی تقارب فرهنگها (۲۰۲۲-۲۰۱۳) که توسط مجمع عمومی سازمان ملل معرفی شد، در رأس فعالیتهای یونسکو در راستای تحقق اهداف یادشده قرار گرفته است که در چارچوب آن یونسکو برای تحکیم غنای تنوع فرهنگی و بازکردن پنجرههای جدیدی برای گفتگو تلاش میکند. همین موضوع راهنمای فعالیتهای یونسکو در حوزه چارچوب اقدام منسجم آن برای توانمندسازی جوان برای استقرار صلح نیز میباشد. سازمان در چارچوب این برنامه به دنبال تجهیز جوانان برای زندگی کردن بهگونهای مسالمتآمیز، سازنده و زایا بوده و بر آن است تا آنان را به عنوان شهروندانی جهانی و مسئول هرچه بیشتر در فعالیتهای اجتماعی مشارکت دهد.
هیچ کشوری هر اندازه هم که قدرتمند باشد نمیتواند به تنهایی متضمن صلح باشد. با هم و در سایه مشارکت مشترک میتوانیم تدافعات صلح را در اذهان همه زنان و مردان – به ویژه در اذهان جوان – بسازیم و به این واسطه ارتباطات صمیمانهتری را با دیگران و جهان رقم بزنیم.
ایرینا بوکووا
(منبع: وبسایت کمیسیون ملی یونسکو – ایران)